Esselamu aleykum. Efendi Oğullarım  !   

Bilirsiniz ki geçen sene bu günlerde  tahsili ilim hayatına henüz dahil      olduğunuz günlerde size ufak bir nutuk söylemiştim. Ve içinde ilmin fezailinden ve fevaidinden bir nebzede bahsetmiştim.
Evet ilim, hakikaten insanın elinde ,nurdan bir lambadır. İnsan onunla yolunu görür serbestçe seyr-u seferini  icra eder tehlikelere uğramadan menzili maksuduna ulaşır. İlmin zıddı olın cehil ise  bir zulmettir şedit bir karanlıktır.Karanlık gecelerde  bilmediği yerlerde  uzun bir yola giden kimsenin hali  ne kadar tehlikeli ise  cahilin hali de  öyledir şu kadar var ki bir alime tabi’ olan ve onun izini  şaşmadan ta’kib eden  cahiller de o alimin nuru ile  kendilerini sahili selamete atabilirler.  .
Efendi oğullarım !
Şurasını da iyi biliniz ki  ilim insanı kurtaramaz birde ahlak lazımdır. Zira bir alim ilmin kendisine gösterdiği doğru yola ancak ahlakı sayesinde gidebilir ahlakı olmayan alim gördüğü doğru yola gidemez havai nefse uyarak her fenalığa cüret eder bulunduğu muhitin ahlakını da bozar;  çorba gibi karıştırır.;Esasen alimin fesadı alemin fesadı demektir böylesi adamlar dünyada bednam ve rezil ve rüsvay olarak yaşar ahiretini de harap ederde çıkar gider.
Ahlakı hamide sahibi olan alimler ise  bulunduğu muhiti  ilmin nuru ile  hikmetin nuru ile  tenvir eder parlatır..Namının işitildiği yerlere bile feyizler saçar hem kendisini, hemde kendisine tabi’ olanları dünyada şerefli yaşatır ahiretlerini de mamur eder öyle gider Şu halde yüksek bir adam olabilmek için ilim ile beraber ahlakı hamide; yani güzel huyu da tahsil etmek icap eder.
Efendi oğullarım !
Geçen seneki tahsiliniz ekseriyetle ilmin vesailinden ibaret olduğu için o kadar zevk alamadınız .Bu sene ise  Allahu tealânın yardımı ile  ilmin vesaili ile beraber makasıdıyla meşğul olacağınız için bu seneki tahsiliniz daha zevkle daha feyzli olacağız. İleride size ahlak dersleri  de verilecek ise de  şimdiden belleyip işlemenizi icap eden bazi şeyleri burada söyleyeceğim dikkat ediniz :

1- Beş vakit namazınızı mümkün mertebe cemaatle eda ediniz

2- Asla kötü sözü ağzınıza almayınız.

3-Asla yalan söylemeyiniz yalan yere yemin etmediğiniz gibi mecbur olmadık ca doğru yere bile  yemin etmeyiniz.

4-Kimsenin arkasından atmayınız.

5- Kimsenin suçunu yüzüne vurmayınız ve ele söylemeyiniz

6- Elinizden geldiği kadar elin ayıbını örtmeye çalışınız. Ve birinin sözünü birine ulaştırıp aralarını açmayınız. Muhakkak bir fayda görülmedikçe bu gibi şeylere tenezzül etmeyiniz .

7- Kimsenin malını velev bir habbe olsun yitmeyiniz hususun yetim malından son derece sakınınız borcunuz olursa geciktirmeyiniz.İstenmeden vermeyi kendinize mühim bir vazife biliniz.

8- Kendiniz vermeyi gözünüze almadıkça kimsenin borcuna kefil olmayınız.

9-  Üstadınıza ve ebeveyninize (ana ve babanıza) gerek yaşta ve gerek başta sizden büyük olanlara ğayet hürmetkar bulununuz.İsimlerini yalınız olarak anmayınız.Efendi,Amca,ağa  gibi elfaz-ı  tâzimden   biriyle anınız. Akranınıza ve küçüklerinize de efendi demeyi unutmayınız.

10- Büyükleriniz bir meclise geldiklerinde  sürâtle kıyam ediniz (çabucak ayağa kalkınız)  ve yukarıdan yer veriniz.Onlar oturmadan siz oturmayınız. Oturduğunuzda diz çökmek suretiyle  ğayet edibine oturunuz.Eğer sandalya üzerine oturur iseniz dizlerinizi ve ayaklarınızın ucunu birleştirip ayaklarınızı biraz geriye bükünüz..Ve arkanıza dayanmayınız.Sallanıp durmadığınız gibi başınızı ve gözünüzü de oynadıp durmayınız. Üzerinize lazım gelmeyen bir sözü söylemeyiniz daima dinleyici olunuz.

11- Su içer iken Besmele ile başlayıp  (Elhamdülillah) ile boşlayınız .Ve otuzunuzda öyle içiniz. Ve yüzünüzü büyüklerin bulunmadığı bir tarafa çeviriniz de öyle içiniz.Yahut kalkınız da geride içiniz .Su içeceğiniz de  yanınızda bulunan kimselere teklif etmeyiniz. Zira suya teklif yoktur .Kahve gibi şeyleri  büyüklerinizden evvel almazsınız. Eğer sıra ile verilip geliyorsa  sırayı da bozmazsınız. Ve yahut bir büyük tarafından al diye emir olunursa onuda ret etmezsiniz.

12-  Yemek yerken lokmaları ufak ufak alınız  ağzınızdakini yutmadan birine başlamayınız. Hırslı yemek yemekten  katiyen sakınınız.Kaşığınızı kalem tutar gibi  tutunuz. Yemek tabağının içine bırakmayınız.ve kenarına dayamayınız ve elinizde  de tutup durmayınız..Sofranın üzerine yüzü üstü kapayınız. Büyüklerden evvel taâma (yemeğe) başlamayınız. Elin lokmasına ve yiyişine dikkat etmeyiniz. Ve önünüzden alınız.Sofradan elden evvel çekilmeyiniz.Nihayet sofrada bir adam kalsa bile  onu bekleyip onunla beraber çekilmelidir. Ve yemeği sağ elinizle  ve üç parmağınızla yemeğe dikkat etmelidir. Yemek üzerine eğilmekten ve döküp saçmaktan ziyade hazar [1] ediniz (çokça sakınınız) Yemekten evvel Besmeleyi vi hitamında (sonunda) (Elhamdülillah zadallah  barekallah ) demeyi  ve keza yemekten evvel el yıkamayı unutmamalıdır..Tabamda az kalmış ve boşa gideceği anlaşılmış olan  bakiyyei taâmı (Artık yemeği) bırakmayınız. Ve güzelce silerek yiyiniz.Bu alafırankada  edebe münafi (aykırı) görülmüş is ede  israftan hazer için  akıl ve hikmete muvafıktır.

13- Büyük bir adam meclise geldiğinde  ayakkabısını ya derhal çevirmeli veyahut  gitmek üzere kalktıktan sonra çevirmelidir. Arada çevirmek kalk git demek olacağından edebe münafidir.

14-  Ebeveyn ve üstat ve akraba büyükleri gibi veli nimetlerinize tesadüf ettiğinizde  ellerini öpünüz.Hele ebeveynin ellerini her gün  bir defa bari öpülmelidir. Ya sabah ayrılırken veya akşam kavuştuğunuzda  bu güzel adeti unutmamalıdır. Başka kimselere kavuştuğunuzda selamı müteakip musafaha ediniz güler yüzlü ve tatlı sözlü bulununuz  ve lüzumsuz şeyleri sorup eli üzmeyiniz hatta icap etmedikçe  nereden gelip nereye gidiyorsun bile demeyiniz her ne kadar sizi gücendirmemek için cevap verirler ise de  canları sıkılır ve ne vazifesiz adam imiş derler

15-Akran ve emsal arasında  hediye alıp vermek ve birlikçe yiyip içmek gibi fedakarlıklar yapılmalıdır muhabbetin artmasına sebep olur. Bu kısım fedakarlıklar büyüklere ve küçüklere karşı da yapılabilir.

16- Ders arkadaşlarınıza  karşı da ğayet ciddi ve samimi bulununuz can-u dilden  birbirinizi seviniz ve birbirinizi gücendirmekten son derece hazer(dikkat) ediniz  Şayet birinin gücendiğini anlarsanız hemen razi edip gönlünü alınız. Musafaha ederek özür dileyiniz bu hususta kim evvel elini uzatır ise büyüklüğü o kazanmış olur. Barışmak istemeyen adam kibirliliğini izhar etmiş olur kibirli adam herkesin yanında sevgisiz ve şerefsiz olur. Böyle fena huyları semtinize yaklaştırmayınız.

17-  İzinsiz kimsenin evine girmeyiniz izin ile girdiğinizde dahi  ev eşyalarına ; ötesine berisine bakmayınız. Selamdan evvel kelama başlamayınız.

18- Pek lazım olmadıkça kimseden bir şey istemeyiniz.

19-Elin malının miktarını öğrenmeye yeltenmeyiniz ve aranızda hesabına yapıp konuşmayınız.

20-İzinsiz kimsenin mektubunu okumayınız. Eşyasını hatta kitabını bile karıştırmayınız.

21-Yoldan geçerken kimsenin evine dikkat edip bakmayınız.

22-Elin malına göz dikmeyiniz Cenabı Hakkın taksimine razı olunuz  ve halinize şükür ediniz.

23-Elin ırzına dahi yan bakmayınız elin canını ve ırzını ve namusunu kendi malınız; canınız ve ırz ve namusunuz gibi muhafazaya çalışınız .

24- Yürür iken pek kıvrak yürüyüp yenlilik yapmayınız; Pek ağır yürüyüp azamet satmayınız. Orta yürümeyi adet ediniz. Her işinizi buna göre tutup Itidaldan ayrılmayınız.

İşte bu saydığımız şeyleri güzelce öğrenip kendinizi alıştırır iseniz küçük yaşınızda büyüklük nişanlarını takınmış olursunuz ve herkesin yanında  bir deste gül gibi  sevgili olursunuz. Müminlerin yanında sevgili olan adam Cenabı Allah  yanında da Hazreti Peygamber yanında da Melaikei kiram yanında da  sevgili ve kıymetli olur .İşte böyle efendi oğullarım Cenabi Hak tevfikati samadaniyyesine mazhar buyursun Amin..

Esselamü aleyküm ve rahmatullahi ve berekatühu.

15 Nisan  1927

Bu nutuk merhum hacı Ali kudsi efendinin İskenderun abacılı bekbele karyesinde medresei ilmiyeye açtığı vakitte tilmizlerine(öğrencilerine) söylediği nutuktur

 



[1] -sakınınız